Biserici si Manastiri – Turism Monahal

In comuna Valea Vinului

Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, Marius este situata la 42 km SE de Satu Mare si 47 km Vest de Baia Mare.

Lăcaşul de cult înfiinţat în 1852 se află situat într-un decor inegalabil, la poalele dealului Măriuş, în mijlocul unei păduri de brazi şi stejari. Biserica este din lemn, pe temelii de piatră, nepictată, ctitorie a credincioşilor locului.

Cazare Manastire

Casa de oaspeţi a aşezământului monahal, cu o capacitate de 20 de locuri, poate fi închiriată cu condiţia respectării regulilor mănăstirii.

Biserica de lemn ortodoxa din Roşiori, ne este cunoscută datorită unui destin aparte, ce o detaşează din mulţimea de biserici de lemn de odinioară dispărute fără urme.

Imaginea ei a fost surprinsă de cercetătorul sătmărean Franz Schulcz în studiul său din 1866, primul de acest fel de pe meleagurile Transilvaniei.

El a surprins construcţia dinspre sud-vest, subliniindu-i svelteţea turnului şi apele repezi ale acoperişului. Spre vest a scos în evidenţă pridvorul pe două nivele, cu patru stâlpi jos şi şase arcade în partea de sus, cuprinse între apele acoperişului. Trăsătura acestea din urmă este mai puţin cunoscută la bisericile de lemn româneşti şi poate fi astăzi identificată numai la biserica de piatră de la Sarasău, în Maramureşul istoric.

Desenul lui Schulcz a fost ulterior preluat de alţi cercetători europeni de marcă, în anii de până la primul război mondial.

Înainte de dispariţia ei definitivă, biserica a fost surprinsă încă o dată într-o imagine de epocă, publicată de Franz Kiesslinger în periodicul ilustrat german de largă circulaţie din Stuttgart, în anul 1893.

Biserica ortodoxa Barsau de Sus - Comuna Barsau

Biserica ortodoxa Barsaul de Sus dateaza din anul 1825, cand credincioşii din Bârsău de Sus şi-au ridicat o biserică zidită din piatră şi cărămidă.

Actuala biserică a fost ridicată în anul 1825, prin contribuţia localnicilor, ajungând astăzi neîncăpătoare în zilele de sărbători. În anul 1893 turnul a ars în urma unei descărcări electrice, dar a fost refăcut chiar în acel an şi prevăzut apoi cu paratrăsnet. În timpul primului război mondial, biserica a suferit multe avarii, zidurile ei fiind ciuruite de gloanţe.

A fost reparată în anul 1918, dar nu a fost restaurată în întregime, decât în anul 1931, când şi acoperişul a fost refăcut din tablă cheltuieli fiind suportate de localnici. Sfinţirea ei s-a făcut în acelaşi an (1931) de către Preasfiinţitul Episcop Dr. Alexandru Rusu, Episcopul Maramureşului. Biserica are un plan simplu de basilică, cu naosul dreptunghiular şi cu o absidă semicirculară pentru altar, iar la apus un turn pătrat având intrarea pe sub el. Turnul alipit navei are secţiune pătrată, ferestre semicirculare, fiind încoronat cu un coif baroc. Iconostasul este lucrat în stil realist, iar pardoseala este confecţionată din plăci de piatră.

Electrificarea s-a făcut în anul 1970, iar în anul 1972 a fost executată pictura de către pictorul prof. Coriolan Munteanu din Cluj-Napoca, în colaborare cu pictorul Zazăr Anton din aceeaşi localitate, costul lucrărilor fiind achitata cu sumă strânsă prin contribuţia absolută a sătenilor.

Biserica ortodoxa inchinata Nasterii Maicii Domnului din Barsau de Sus a fost construita, cum era obiceiul, in cel mai inalt punct al comunei, de unde domina intreaga asezare.

In Comuna Crucisor

Biserica Greco Catolica Crucisor sau Biserica Trei Sfinţi este un edificiu construit în jurul anului 1850. Biserica ne transpune intr-o lume de mult apusa , pastrand magia acelor veacuri trecute. Biserica micuta, arhaica, inca mai pastreaza spiritul vremurilor cand a fost ridicata, si parca vrea sa traga un semnal de alarma tuturor in ceea ce priveste efemeritatea care ne inconjoara pe noi toti si ne afecteaza, mai mult decat partea materiala ,cea spirituala.

Biserica Ortodoxa Sfintii Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan, purtând hramul Sfânta Treime, a fost construită în 1850 si este singura biserica cu acest hram din Protopopiatul Satu Mare . Edificiu este construit şi amenajat special pentru celebrarea cultului ortodox. Construcţia este de înălţime relativ mare în raport cu dimensiunile bazei.Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt unii dintre cei mai mari învăţători şi pastori ai Bisericii. Sfinţii Trei Ierahi au trăit cam în aceeaşi vreme, în secolul al IV-lea, şi toţi trei au avut o mare contribuţie în lupta pentru păzirea dreptei credinţe, mai ales în ceea ce priveşte dogma Sfintei Treimi.Interiorul bisericii iţi oferă acel sentiment de intimitate, de familiaritate, necesar pentru a te simţi mai aproape de Dumnezeu.

Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” Iegheriste datează din 1896, însă până acum nu a fost pictat. In anul 2014 ,după multe alte recondiţionări a venit momentul ca pereţii bisericii să prindă contur şi să fie însufleţiţi aşa cum rânduiala ortodoxă o cere.

Biserica romano catolica Poiana Codrului a fost construită în 1838.Organizarea interioară a spaţiului de cult poartă amprenta ritului romano-catolic. Biserica Romano-Catolica este nu numai denominatia crestina, ci si confesiunea cu cei mai multi aderenti din lume. Este cea mai timpurie Biserica Crestina, si se considera urmasa de drept a Bisericii Apostolice, formata din Isus Cristos si apostolii sai.Biserica Catolică consideră că are misiunea de a elabora şi propaga învăţătura creştină, precum şi aceea de a veghea asupra unităţii credincioşilor. Biserica Catolică este formată într-o o structură piramidală, destinată să menţină unitatea tuturor creştinilor şi respectarea dogmei oficiale a Papei de la Roma şi a Vaticanului.

Biserica ortodoxa Poiana Codrului dateaza din 1932.Teologia acestei Biserici se bazează pe scrierile Bibliei, pe Tradiţia Bisericii şi pe trăirea vieţii religioase în cadrul Bisericii, singurul loc în care Biblia poate fi corect înţeleasă. Se acordă o mare importanţă Sfintei Împărtăşanii, eveniment în urma căruia credincioşii se unesc spiritual şi material cu Iisus Hristos.

Biserica ortodoxa Sf Dumitru Crucisor este un loc de reculegere special, dovada a cinstirii si a respectului pentru cele sfinte. Edificiu poarta hramul Sfânta Treime si a fost construită în 1850.

Locasurile de cult, fie noi, moderne, cu ziduri puternice sau vechi , din lemn,mici, pastrand aerul rustic reprezinta dovada vie a credintei in Dumnezeu. Bisericile formează un patrimoniu preţios pe plan naţional şi mondial. Până la începutul secolului 20 românii au creat şi s-au manifestat preponderent într-o civilizaţie a lemnului, de o bogăţie, o varietate şi un rafinament remarcabil, în care bisericile de lemn au atins vârful ei maxim de expresie. În acestea s-au înfiripat comunităţile creştine din sate şi târguri şi în jurul lor au luat fiinţă primele aşezăminte monahale, singurele noastre centre culturale în decursul multor veacuri.

In Comuna Culciu

Biserica reformata Culciu Mare a fost construită în 1906, iniţial existând o biserică de lemn, care a trebuit înlocuită din cauza numărului mare de credincioşi. Edificiu construit și amenajat special pentru celebrarea cultului creștin reformat, calvin. Construcția este prismatică mai înaltă decît construcțiile din jur, de zidărie, de înălțime relativ mare în raport cu dimensiunile bazei.

Biserica ortodoxa Culciu Mare a fost construită în 1894 si este folosită în comun de ortodocşi şi greco-catolici.

Biserica ortodoxa Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Lipau este o constructie relativ noua, ridicata In 1836, in locul celei din lemn, ce s-a dovedit a fi neincapatoare pentru comunitate; biserica veche avea altarul din piatra, pastrat si acum in curtea noului edificiu ecleziastic.

Biserica poarta caracteristicile stilului baroc, avand un tum cu sectiune patrata, terminat cu un coif de forma rotunda.

Trebuie amintita o caracteristica a fatadei bisericii din Lipau, existenta a doua nise de o parte si alta a intrarii principale. In aceste nise initial isi lasau barbatii palariile in timpul slujbei. Acum pictorul Busuioc le-a ornamentat cu doua fresce deosebit de frumos pictate, reprezentandu-l pe Isus Invatator si pe Fecioara Maria.

Iconostasul este caracterizat printr-o eleganta simpla, retinuta, conferita de stalpii albi cu capiteluri aurite, care strajuiesc si compartimenteaza peretele ce desparte naosul de altar.

Biserica Ortodoxa Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Caraseu a fost ridicata in 1896 si inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril.Deasupra navei se inalta un turn cu coif strapuns de ferestre semicirculare strajuite de pilastri. Aceiasi pilastri ii regasim pe peretii exteriori ai navei, de o parte si de alta a ferestrelor ce ne amintesc de cele ogivale ale constructiilor gotice. Fatada bisericii se distinge printr-un fronton triunghiular sustinut de patru coloane masive, conferind cladirii un aer neoclasic. Pe locul actualei biserici se afla un lacas de cult din lemn, care cu ocazia navalirii tatarilor in 1717, a fost ars impreuna cu tot satul.

Nu a ramas decat fundatia altarului, sub forma unui picior de piatra si lespedea ce servea de masa altarului. Acestea inca pot fi vazute in spatele actualei biserici, stand marturie unor vremuri de mult apuse.