Casa Memoriala Aloisie L. Tautu

Casa memoriala Aloisie Tautu din Valea Vinului, de langa Satu Mare, este dedicata memoriei cunoscutului istoric si cleric. Aloisie Tautu a fost delegatul satului Valea Vinului de pe Valea Somesului la Marea Adunare Nationala de 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, diplomat si preot greco-catolic care a cercetat timp de patru decenii Arhivele Vaticanului.

Monseniorul Aloisie Tautu si-a dat doctoratul in teologie la Roma cu o lucrare despre Sfantul Niceta de Remesiana – apostol al romanilor si autor al cunoscutului imn bisericesc Te Deum Laudamus, cantat la momente solemne si la sfarsitul anului.

Aloise Tautu s-a nascut in 23 decembrie 1895 in Terebesti, intr-o familie foarte saraca, ramanand orfan de tata la patru ani. A copilarit in Valea Vinului, si, in data de 28 septembrie 1981 s-a stins din viata in Roma. Acest tanar sarac din Valea Vinului a ajuns la Viena si apoi tocmai la Roma, trimis la studii de episcopul greco-catolic Demetrie Radu (episcopul ucis in 1920 in atentatul cu bomba savarsit de comunisti la Senat).
Dupa instaurarea comunismului, Aloisie Tautu a ramas pastor al credinciosilor greco-catolici din Roma, refuzand sa recunoasca regimul comunist din Romania.

In perioada 1937 – 1947, Aloisie Tautu a fost consilier ecleziastic pentru Legatia Romana de la Vatican. Concomitent cu activitatea diplomatica si pastorala s-a ocupat de adunarea si publicarea corespondentei papale din toata istoria. Datorita functiei, timp de mai bine de 40 de ani a avut acces la Arhiva Vaticanului unde a studiat carti si documente rare, a publicat texte teologice si istorice. Aloise Tautu a fost canonic (preot catolic care face parte din consiliul episcopal; superiorul unei catedrale), istoric, consilier ecleziastic la Legatia romana de la Vatican si autor a numeroase lucrari teologice si istorice.

Casa Memoriala Aloisie Tautu se afla in comuna Valea Vinului, str. Principala, nr. 303, la 28 kilometri vest de Satu Mare; se ajunge pe drumul DJ 193 Satu Mare – Corod – Comuna Culciu – Valea Vinului.