Prundaras Rosiori

Prundarasul este o pasare acvatica migratoatoare, de talie mica ,cu un interes scazut vanatoresc.

Prundarasul este intalnit, in zonele de prundis, nisipoase, in albiile secate ale raurilor si in carierele de piatra parasite. Pentru hranire prefera terenurile mlastinoase sau inundate in care poate cauta cu usurinta diferite varietati de viermi si insecte.

Prundarasul este maro deschis (ciocolatiu) pe spate si pe aripi iar pe gusa, piept si burta este alb. La gat are un guler de culoare neagra. Pe obraji,masculul este negru iar femela este maronie. Fruntea are o alternanta a culorilor alb si negru iar crestetul capului este maroniu. Specific speciei este inelul galben din jurul ochilor. Picioarele sunt relativ lungi si ajuta la deplasarea prin baltile de mica adancime. Prundarasul este un foarte bun alergator.

Cuibul este construit direct pe sol, de obicei intre pietre, fara prea multe imbunatatiri care asigura un camuflaj perfect al cuibului. Atat puii cat si ouale au un camuflaj perfect si pot fi usor confundati cu niste pietre. Femela depune patru oua intr-o singura serie pe an. Clocitul este asigurat prin rotatie de ambii parteneri.